Copyright 2004-2009 Morten Kringelbach

Morten L. Kringelbach
HJERNERUM - Den følelsesfulde hjerne
People'sPress (med støtte fra Learning Lab Denmark)
Omslag: Peter Stenbæk/WDP
302 sider, fuld farve, dkr. 169 (hardback) og kr 288 (original)

 

Hvad kan hjernen fortælle os om det mest uhåndgribelige i livet: følelser, bevidsthed, ånd?

"Hjernerum ... er super inspirerende. Hvis man vil have et overblik over hvad hjerneforskning beskæftiger sig med, og hvad vi rent faktisk ved om vores mest gådefulde organ, så er Hjernerum et must. Man kan godt forstå at Morten Kringelbach fik en pris for sin bog."
    Deadline 2.sektion, anbefalet af Jes Stein Pedersen

"En fascinerende bog fra hjerneforskningens frontlinje beskriver, i hvor høj grad følelserne styrer vores handlinger og former hjernen ... Bogen er spændende og velskrevet ... Kringelbach er knyttet til et forskerteam i Oxford og bevæger sig i fagets frontlinje, men han er herlig fordomsfri, og har sans for de skæve vinkler i den menneskelige eksistens ... [Hjernerum] er båret af fortælleglæde ..."
    Politiken, anmeldt af Bo Møhl

"Sex, drugs and rock'n'roll. Hjernen styrer det hele ... Selvom vi ved mere end nogensinde om hjernen, er det på mange måder stadig en af de hvide pletter på landkortet. Kringelbach fortjener ros for sin lille rejsefører for lægfolk udi hjernens geografi og mysterier."
    Weekendavisen, anmeldt af Christopher Arzrouni

"[Hjernerum] er skrevet i et let forståeligt sprog, og man behøver ikke at have gennemført et medicinstudium for at blive fanget af indholdet ... Hvert kapitel indledes med en case fra det virkelige liv, eller en finurlig oplysning, der får læseren til at stoppe op og studse ... Bogen bør stå i enhver bogreol ..."
    Ingeniøren, anmeldt af Gitte Willumsen

Hjernen er det anatomiske atlas’ mest gådefulde landskab: Vi ved forbløffende lidt om, hvordan den fungerer, og især om, hvordan den styrer de komplicerede processer, som er forudsætningen for vores følelsesliv og bevidsthed.

Hjernen er ikke bare en fast, uforanderlig størrelse, men et dynamisk organ, der til stadighed udvikler sig i vores sociale samspil med omgivelser og andre mennesker samt ved den læring, som mennesket er udsat for hele livet.

Men i de senere år har nye hjerneskanningsteknikker for første gang givet forskere mulighed for at undersøge den raske menneskelige hjerne, og det har ført til banebrydende indsigter for forståelsen af hjernen og menneskelivet: Fx tyder forskningen på, at meget få om nogen af vore handlinger kan siges at være et resultat af rationelle og bevidste valg.

Er IQ udelukkende bestemt af vores gener? Hvorfor fylder mennesket sig med nydelsesmidler som føde, alkohol og stoffer – og ikke mindst sex? Vil man nogensinde kunne kurere skizofreni og depression med en lille fiks pille? Kan man lege sig til god læring? Hvorfor sover og drømmer vi? Kan man konstruere en kunstig hjerne? Det er nogle af de spørgsmål, som Hjernerum forsøger at besvare.

Hjernerum er en fortælling fra hjerneforskningens frontlinie om de nyeste indsigter i den følelsesfulde hjerne. Med udgangspunkt i egen forskning og en imponerende polyhistorisk indsigt i alt fra videnskabs- til litteratur- og kunsthistorie, tager Morten L. Kringelbach læseren ved hånden på en udflugt ind i hjernens labyrint og organets kulturhistorie.


 

 

Hjernerum af Morten L. Kringelbach


Udvalg af links til medieomtale af Hjernerum:
TV:
Feature, DR1 TVA Søndagsmagasinet (8 min, 21.11.2004, Anders Agger)
Interview , TV Lorry (11 min, 10.11.2004)

Radio:
"Hjernen er social", DR P1 Eksistens (45 min, 8.1.2007, A. Bram)
"Bag Murene på universitetet i Oxford", DR P1 Europaklip (15 min, 15.1.2005, J. Illeborg)

 


Om Morten L. Kringelbach

Professor Kringelbach er international anerkendt hjerneforsker, der benytter de nyeste hjerneskanningsteknikker til at forske i nydelse, læring og bevidsthed i menneskehjernen på University of Oxford, hvorfra han også tog sin doktorgrad. Han har publiceret et væld af videnskabelige artikler i internationale tidsskrifter herunder oversigtsartikler i det førende tidsskrift Nature Neuroscience Reviews. Han leder Hedonia: TrygFonden Research Group ved Oxford og Aarhus universiteter. Han er tillige Senior Research Fellow ved The Queen's College, hvor han som College Lecturer underviser de medicinstuderende.

Kringelbach fik tildelt Forskningskommunikationsprisen 2006 af HKH Kronprinsesse Mary blandt andet for sin kritikerroste bestseller Hjernerum - den følelsesfulde hjerne. Han blev også tildelt forskningsprisen ved MRC Showcase 2006 Breakthroughs in Neuroscience and Mental Health for sin banebrydende hjerneforskning.

Med sin interesse for krydsfeltet mellem kunst og videnskab har Kringelbach skrevet en lang række artikler for blandt andet Information, Politiken og Weekendavisen samt udstillet skulpturer i samarbejde med kunstneren Annie Cattrell.