Copyright 1998-2011 Morten Kringelbach

Pacemaker i hjernen neutraliserer fantomsmerter
Ingeniøren 19.12.2008

"Ved at stimulere hjernen med små, korte elektriske impulser kan man undertrykke symptomerne på Parkinson, kroniske smerter – og måske også depression.

... Videoen er ganske kort. Den viser en venlig og velartikuleret midaldrende engelsk mand med butterfly. Han fortæller om det kirurgiske indgreb, han har gennemgået. I den ene hånd holder han, hvad der ligner en fjernbetjening.

»Og nu vil jeg slukke for mig selv,« siger han. Manden trykker på en knap, der lyder en kort bippen og pludselig begynder hans højre arm at ryste voldsomt. Det er, som om en biologisk storm er i færd med at opsluge ham – eller måske er hans arm lavet af strå og kontrollen overtaget af et ondsindet væsen. Hvad der end foregår, er han tydeligvis besat."

Din hjerne er en nydelsessyg beslutningstager
Ingeniøren 4.10.2008

"Nydelse er et centralt element i vores liv. Vi griner og stønner, vi kysser, vrikker og slikker os om munden. Ny hjerneforskning viser, hvordan nydelse og lyst kan studeres hos både mennesker og dyr og føre til en bedre forståelse af hjernens funktion."

Kræftens lotteri
Information 19.8.2002, p.6

"Det er muligt, at Michael Gearin-Tosh blot har været umanerligt heldig i kræftens lotteri, men det kan også være, at der i hans personlige mytteri mod lægevidenskabens etablerede dogmer om kemoterapi og i hans stædige afsøgen af mulige kostforbedringer ligger en interessant strategi, der kan komplementere eksisterende og nye kræftbehandlinger."


Senegal drømmer om storhed
(skrevet med Hélène Neveu-Kringelbach)
Information 5.6.2002, p.6

"Succesen ved VM i fodbold genopliver Senegals drømme om igen at komme til at være styrende i Vestafrika."


Hanen er slagtet
(skrevet med Hélène Neveu-Kringelbach)
Information 1.6.2002, p.6

"Le coq est mort‘ lyder råbene fra de unge mænd, der danser rundt med døde haner, efter at Senegal har lammetævet sin gamle kolonimagt."


Rejsen til internettets indre
Information 18.12.2000, p.6

"... Internet portalerne er blevet overhalet indenom af et nyt og hastigt voksende fænomen der kan hjælpe både nye og erfarne internetbruger."

Biologiske nano-maskiner
Information 13.8.2000, p.6

"Som alle der har haft kræft tæt inde på livet vil vide, er kemoterapi en hård og nådesløs kamp. De kemoterapeutiske stoffer er så giftige at det er et kapløb med tiden om at dræbe kræftcellerne inden patienten selv dræbes af kemoterapien. Problemet er at kemoterapi ikke er selektiv og derfor også dræber raske celler. Kræftbehandling ville være langt mere effektiv hvis man kunne finde på en metode til kun at udvælge kræftcellerne og først udløse giftstoffet når kræftcellerne var identificeret.
Grundforskning i biologiske membraner har for nylig ført til muligheden for at konstruere netop sådanne lægemidler."


Teleportation - en realitet?
Information 11.6, p.6

"Science fiction har i mange år leget med tanken om teleportation. Det ene øjeblik er et objekt eet sted og det næste øjeblik har det flyttet sig til en anden galakse. Replikken "beam me up, Scotty" fra Star Trek står for mange mennesker som indbegrebet af teleportation. Hvorfor tage trappen eller elevatoren, når man bare kunne tage teleporteren?
Indtil for ganske nyligt hørte teleportation kun til på science fiction litteraturens overdrev, men så blev teleportation af laserlys udført ved Caltech i USA i samarbejde med fysikere fra Center for kvanteoptik ved Aarhus universitet."


Det akavedes mester
Weekendavisen Bøger 16.2-22.2.2001, p.4

Den unge kvinde er trådt ned i vandet for at bade, har løftet op i sin hvide natkjole; alt imens hendes ansigt med skyggen af et smil synes at betragte refleksionerne i det stillestående grumsede vand. På bredden ligger et rigt gyldent klæde som baggrund for den unge kvindes blege, næsten gennemsigtige hud og natkjole. Kvinden er tydeligvis aldeles uvidende om at hun bliver betragtet og scenen udstråler en fuldstændig aura af privathed: Sådan bader mennesket."


Tvær videnskaben ud
Information 16.10.2000, forside

"... Meget af dette banebrydende videnskabelige arbejde kan ikke udføres uden at krydse traditionelle faggrænser. Faggrænser er ikke naturgivne, og det er på tide, at der handles i overensstemmelse hermed forskningspolitisk.
Ellers ligger Danmarks chancer for videnskabelige priser snarere hos IgNobel - den alternative nobelpris, der gør hjerteligt grin med den barokke del af genren - end hos vores svenske brødre.


Fascinerende Indsigter
Information 2.10.2000, p.10

"... Hjernevidenskab er en ny interdisciplinær videnskab som hver dag bringer nye fascinerende indsigter i den levende hjernes komplekse funktion. Det er svært at sige præcist hvor mange hjerneforskere der findes på verdensplan, men et almindeligvis anslås det at mellem 60.000 og 80.000 mennesker forsker i forskellige aspekter af hjernens funktion. Stadig flere nye forskere - men alt for få danskere - strømmer til feltet, hvor en lang række store videnskabelige opdagelser om væsentlige emner som bevidsthed og følelser synes at vente lige under horisonten. "


Bevidsthedens Kraner
Information 17.4.2000, p.6

" Foltmann har i mange år været en af verdens førende eksperter i mavesaftens enzymer og det kan være svært at se forbindelsen til den nye bog, som omfatter mange af erkendelsens store problemer.
... 'Mit videnskabelige arbejde har været meget specialiseret, men anderledes kunne det ikke være. Den foreliggende viden er i dag så stor, at hvis man vil være i front indenfor naturvidenskabelig forskning, bliver de fleste nødt til at begrænse sig og derfor er polyhistorer en mangelvare.' "


Blodets Bånd
Information 27.3.2000, p.6

"Under anden verdenskrig nægtede sårede nazister at modtage blod fra jøder og andre såkaldte ikke-ariske folkeslag, hvilket kombineret med aksemagternes meget primitive blodbanker gav dem et voldsomt handicap. De allieredes blodbanker var væsentlig mere avancerede, men for eksempel USA havde separate blodbanker for sorte og hvide donorer, så hvide soldater ikke unødigt skulle modtage blod fra andre racer. Disse besynderlige forholdsregler til trods for at man ikke havde fundet videnskabeligt bevis på at der skulle være forskel på blodtyper på tværs af racer."


Pestens økologi
Information 28.2.2000, p.6

" Næsten hver eneste dag fodres vi med nyheder om nye forfærdelige sygdomme med skæbnesvangre navne som Ebola, Lassa og Marburg. Disse sygdomme dræber mennesker på rasende kort tid og på de mest forfærdelige måder. Det synes som om at der bliver stadig flere af disse frygtelige sygdomme og nogle såkaldte eksperter har foreslået at det blot er et spørgsmål om tid før en af disse sygdomme lægger vores globale samfund øde.
... En god modgift til sådanne dommedagsprofetier er Christopher Wills’ velskrevne bog Plagues. "


Kartoffelvask
Information 27.12.1999, p.6

" På den lille ø Koshima i Japan begyndte en ung macaque-abe at vaske sine søde kartofler rene for snavs. Snart begyndte hendes mor og andre jævnaldrende at vaske deres kartofler. Denne nye vane spredtes hurtigt, således at 10 år efter, så vaskede stort set hele øens befolkning af macaque-aber deres kartofler.
... Kultur betragtes af mange som noget unikt menneskeligt ... Men hvorfor måle andre dyr efter vores skala?"


Træ-kænguruens Klo
Information 13.12.1999, p.7

" I sin eminente bog Throwim Way Leg fortæller den legendariske australske biolog Tim Flannery, hvordan han havde lært at leve med den malaria som man uværgeligt tildrager sig som prisen for at studere Ny Guineas primært natlige pattedyr.
... Flannery tog derfor en ekstra dosis kinin-tabletter, da han i 1985 i begyndelsen af sin hidtidigt største ekspedition til den afsiddesliggende bjerglandsby Wigotei i den nordlige del af Ny Guinea pludselig blev ramt af høj feber. Han fik kraftig hovedpine og kunne hverken gå endsige fokusere."


Det Første Årtusindskifte
Information 26.4.1999, p.6

" ... For tusinde år siden var englænderne forbløffende høje, havde stærke tænder og udførte allerede hjerneoperationer. Men mangel på avanceret teknologi var alligevel deres achilleshæl. "


Århundredets tænkere
Information 29.3.1999, p.6

" ... De færreste vil formodentlig nikke genkendende til navnene Leo Baekeland, Philo Farnsworth og William Shockley, men ikke desto mindre konkurrerer de med Albert Einstein, Alan Turing og Ludwig Wittgenstein om være blandt de mest indflydelsesrige videnskabsmænd og tænkere i det 20. århundrede.
Med et par hundrede dage til årtusindets slutning har Time Magazine sat sig for at gøre de status over det 20. århundrede. De har valgt at fokusere på nogle af de mennesker som på godt og ondt har formet århundredet. Tidligere har Time Magazine fokuseret på grupper af mennesker som ledere og revolutionære, kunstnere og entertainere; og i sidste uge var turen så kommet til videnskabsmænd og tænkere.
... Men hvem er de tre ovenstående ukendte personer? "


Baciller og racisme
Weekendavisen 30.1-5.2.1998, Bogtillægget p.3

"...Med Guns, germs and steel er det lykkedes Diamond at syntetisere viden fra en lang række forskellige discipliner til et højaktuelt bud på hvorfor verden ser ud som den gør. Han er ikke den første, der foreslår en sådan syntese, men han har med sine store inter-disciplinære viden formået at skrive en underholdende og velskrevet bog, der nok skal skabe debat. Bogen burde være tvungen læsning for visse demagoger og deres medløbere, omend man blot kan håbe på de vil forstå."


Kampen for værdighed
Information 15.2.1999, p.6

"... Kort før jul indtraf en tragisk og meningsløs ulykke i Oxford. En god ven fra college, G., faldt ved et uheld fra 10 meters højde og slog hovedet i så alvorlig grad at han var i dyb koma ved ankomst til hospitalet.
... I blandt og særligt i denne ulidelige situation er at vente et hårdt verbum, som er langt mere aktivt end de fleste kan bære."


Fortryllede Metaforer
Information 30.11.1998, p.6

"... Enchanted Looms er et ... ambitiøst forsøg på at samle vores nuværende brikker til hjernens fascinerende puslespil. Det er endnu et åbent spørgsmål om Cotterills løsning på puslespillet er den rigtige, men bogen har en lang række kvaliteter. Det lykkedes således på fremragende vis at sammenvæve hjernens grundlæggende anatomi og fysiologi med forsøgene på at eftergøre disse ved hjælp af neurale netværk.
... Formidlingen af ... neurale netværk er betagende pædagogisk og er alene bogens pris værd. Bogen indeholder desuden en omfattende ordforklaring og et væld af referencer til primær-litteratur, der gør bogen til en guldgrube for enhver seriøs hjerneforsker."


Hvilken vanvittig stræben
Information 1.7.1998, p.7

"Det bliver undertiden fremhævet at mange videnskabsmænd er meget snævre i deres interessefelt og at det er denne fokusering, der i sidste ende skaber en succesfuld videnskabsmand. Niels Kaj Jerne var en polyglot, der talte og skrev en lang række sprog og som havde læst vidt og bredt fra Kierkegaard over Nietzsche til Shakespeare.
...Jerne var således et usædvanlig menneske, der formåede at udnytte sin brede kulturelle baggrund til at forny sit videnskabelige område. Desværre formåede han ikke at overføre denne viden til et oprigtigt engagement i andre mennesker og sluttede tilsyneladende tidligt en faustiansk pagt med skæbnen, hvorigennem han måske nok blev anerkendt for sin videnskab, men aldrig fandt sig tilrette i verden."